Ruusukristallin koruissa käytettävät materiaalit ja hoito-ohjeet

RUUSUKRISTALLIN KORUISSA KÄYTETTÄVÄT MATERIAALIT 
EU:ssa myytävien korunosien tulee olla nikkelittömiä.
Koruissa käyttämäni tuotteet ostan myyjiltä jotka noudattavat EU:n korumetallisäännöksiä nikkelin ja kadmiumin osalta (EU-direktiivi 94/27/EC).

Mutta nikkeliallergiselle suosittelen kyllä ihan varmuuden vuoksi sterlinghopea tai vermeil kullattuja sterlinghopea koruja.
Käytän osassa korvakoruja sterlinghopea koukkuja ja tappeja. Tilauksesta myös vermeil kullattuja (925 sterlinghopea alla) koukkuja ja tappeja.

Lisäksi käytän myös Niobium koukkuja jotka maahantuojan mukaan eivät allergisoi "Niobium-korvakorut sopivat varmasti kaikille! Niobium on kemiallisesti reagoimaton metalli, joten se sopii erinomaisesti allergiselle ja soveltuu hyvin esimerkiksi korvakorujen materiaaliksi. Valikoimamme Niobium-korvakorukoukut ovat TierraCastin Yhdysvalloissa valmistamia."  Itse olen herkkä, mutta näitä koukkuja pystyn käyttämään, enkä ole saanut mitään oireita,  joten voin suositella!

Teen koruja pääasiassa luonnonkivihelmistä, makeanveden helmistä sekä lasi-, kristalli, puu- ja akryylihelmistä. Materiaalina lisäksi aito nahkanauha sekä vahattu puuvillanauha.
 
Korujen metalliosat ovat pääosin Vintaj- ja Trinity-messinkiä, TierraCast®  osat ovat tinaa, muut hopeoituja korumetalliosia.

Myös sterlinghopeaa 925 käytän joissain koruissani.
Minulla ei ole leimausoikeuksia, joten en myy yli 10 grammaa hopeaa sisältäviä koruja.

MESSINKIKORUT
Vitaj Natural Brass Co & Trinity brass co.
Vintaj-messinki ja Trinity-messinki korujen tuotetiedot ja hoito-ohjeet Vintaj:n messinki on luonnollista messinkiä eli ei ole pinnoitettu.

Messinki on valmistettu kuparista (85%) ja sinkistä (15%) eli ei sisällä lainkaan nikkeliä tai lyijyä (jotkin messinkikorut saattavat näitä sisältää).

Vintaj:n messinki on käsitelty käsityönä erilaisia öljyjä käyttämällä, mainostavat luonnonmukaisena tuotteena ja luontoystävällisenä. Sillä on aikaansaatu patinoitu pinta. 

Vintaj-messinkiosia on tullut markkinoille myös muista materiaaleista kuin messingistä. (arte-metall) raudasta ja (artisan pewter) tinasta, sekä (artisan copper) kuparista valmistettuja osia.

Vintaj:n messingin hoidoksi riittää puhdistus vaikka kostealla liinalla, erityisiä aineita ei tarvitse. Jotkut puhdistavat ja käsittelevät mm. messingille sopivilla vahoilla ja siten saa messingille kiillon vanhempanakin. Vintaj itse suosittelee Maas-merkkistä kiillotusainetta.

Pinnoituksen ansiosta Vintaj väittää, että heidän messinkituotteet eivät värjää ihoa. Ainakaan minulla käytössä olleet korut eivät ole värjänneet.

Tosin jokaisen ihon ph-arvo voi olla erilainen ja se voi vaikuttaa asiaan luonnollisesti. En siis takaa 100% ettei kenelläkään tule ongelmia, mutta en ole kuullut sellaisista vielä.


Trinityn messinki on taas pinnoitettu suojaavalla myrkyttömällä lakalla, jotta iho ei värjäytyisi vihertäväksi. 
Antiikkihopea on päällystetty aidolla hopealla, joka on lakattu tummumisen estämiseksi.

Antiikkikulta taas on saavutettu oksidoimalla messinki, jolloin pinta on kullanvärinen. Samainen lakkakerros suojaa tummumista ja helpottaa hoitoa.

Trinityllä on tullut uusi materiaali kirkkaan messingin värinen raw brass, joka on käsittelemätöntä ja pinnoittamatonta messinkiä.
Myöskään Trinityn messingissä ei ole nikkeliä eikä lyijyä.

Älä käytä lakkakerroksella suojattujen korujen osien kiillottamiseen kiilloitusliinaa, -pastaa tai muuta kiilloitusainetta, koska samalla poistat suojaavan lakkakerroksen. Käytä puhdistamiseen sen sijaan kosteaa liinaa. Vedessä liottamista tietysti kannattaa välttää, kuten kaikkien muidenkin korujen kohdalla.
Linkki; http://www.vintaj.com   http://www.trinitybrassco.com

TIERRACAST ® KORUJEN OSAT

Korujen osat ovat tinasta valettuja, lyijyttömiä, lisätietoja voi käydä lukemassa TierraCastin sivuilta.
Linkki; http://www.tierracast.com


KORUMETALLI

Koruissa käytetty korumetalli ei maahantuojan/tukun mukaan sisällä nikkeliä eikä lyijyä. Korujen osat noudattavat EU;n asettamia korumetallisäädöksiä. En silti suosittele korumetallikoruja aivan pienille lapsille, jotka vielä mahdollisesti laittavat koruja suuhunsa.
Minulle on myyty kaikki hankkimani korunosat nikkelittöminä ja lyijyttöminä.  Korumetallit sisältävät eri metallien seoksia esim. tinaa, kuparia ja sinkkiä.


HOPEOITU KORUMETALLI
Korumetallista tai kuparista valmistetut osat on päällystetty aidolla hopealla. Hopeoitu koru tummuu samalla tavalla kuin aito hopea. Puhdistusliinalla voi puhdistaa korun pintaa tarvittaessa. Korut kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa tai pussissa. 

Vinkki hopeoitujen osien säilyttämiseen kirkkaina: Lakkaa metalliset lukonosat värittömällä kynsilakalla - säilyttää hopeoidun pinnan pitempään! Voit käyttää tätä samaa keinoa myös muihinkin metallisiin osiin.


Myös pieniä määriä kullanvärisiä osia löytyy valikoimistani, mutta niiden värinkesto ei ole yhtä hyvä kuin hopeanvärisissä.


LUONNONKIVIHELMET

Luonnonkivihelmet, eli puolijalokivihelmet ovat kauniita ja kestäviä. Koruista tulee tyylikkäitä ja arvokkaan näköisiä. 

Luonnonkivihelmet ovat eri kivilajeista ja mineraaleista valmistettuja helmiä. Korukiviä on useita eri lajeja, värejä, muotoja. Korukivien arvoon vaikuttaa sen kovuus, hionta tapa, koko ja muoto sekä kiven harvinaisuus.


Korukiviä, kuten esim. akaatteja värjätään joskus halutun värin aikaansaamiseksi, näistä kivistä voi värit haalistua ajanmittaan.Kivien valinnassa pyrin käyttämään omaa tietoani niiden materiaalista - kuitenkaan kaikki ei aina ole mahdollista, koska helmien hankkimisen taustalla on monta välikättä, joten en voi 100% taata kiven aitoutta, värjäämättömyyttä ja alkuperää. Otathan tämän huomioon koruja hankkiessasi.
Ruusukristalli ©2018
 

KRISTALLIHELMET
Swarovskin kristallihelmet ovat tunnetuimmat, Itävaltalaisen Daniel Swarovskin 1892 kehittämällä menetelmällä valmistettuja erittäin laadukkaita kristalli- eli lyijylasihelmiä. Helmiä löytyy monissa kauniissa väreissä.

Swarovski valmistaa myös erittäin laadukkaita keinotekoisia helmiä jotka muistuttavat aitoja makeanvedenhelmiä. Näissä helmissä on kristallisisus ja paksu helmiäiskerros joka tekee helmistä erittäin kestäviä.


Laadukkaita, kauniita kristallihelmiä löytyy myös muilta valmistajilta. 


LASIHELMET, PURISTE LASIHELMET

Helmet ovat puristamalla tehtyjä helmiä lasimassasta. Muodoissa löytyy paljon erilaisia helmiä, kuten lehtiä, kellokukkia, perhosia, siipiä yms. Helmissä voi olla hyvin erilaisia pintakäsittelyjä kuten opaakki, raidallinen, AB, satiini.

Lasihelmet säilyttävät kirkkautensa parhaiten, kun helmet öljytään kevyesti vaikka kerran kuukaudessa (Natusan-vauvaöljy). Levitä öljyä helmille kankaan palalla ja anna vaikuttaa muutama tunti, kunnes öljy on imeytynyt.


HELMIÄISLASIHELMI

Helmissä on lasihelmen pinnalle tehty käsittely mikä ulkonäöllisesti muistuttaa aitoa helmeä. Helmissä on myös hyvin laaja valikoima erilaisia värejä sekä kokoja.

AKRYYLIHELMET

Lucite-helmet ovat akryylistä (muoviseos) valmistettuja läpikuultavia, kauniita helmiä. Koruissani käytän pääasiassa eri muotoisia  Lucite-kukkahelmiä. 

METALLIHELMET

Nikkelittömiä, erilaisista metalliseoksista valmistettuja helmiä.

KORUJEN HOITO-OHJEET
Yleisohjeet
1. Välttääksesi naarmuuntumista ja hankausjälkiä säilytä koruasi erikseen muiden korujesi kanssa.
2. Vältä saunomista, uimista ja suihkussa käyntiä korujen kanssa. 
3. Ota korut yöksi pois. 

4. Älä säilytä vaijerikoruja tai hopeaketjukoruja pieneksi kierrettynä, tai laukun pohjalla, ettei korun vaijeriin tai hopeaketjuun tule taitoksia. Vaijerikorujen taittelu heikentää vaijeria aikaa myöten, ja vaijeri voi katketa.
5. Pue korut yllesi vasta hiuslakan ja hajuveden laiton jälkeen, niin korujen, eikä korukivien pinnat vaurioidu. Kivet ovat huokoista materiaalia eivätkä pidä kemikaaleista kuten hajuvesistä tai hiuslakasta.
6. Käsittele koruja varoen. Ne saattavat rikkoutua iskeytyessään kovaa pintaa vasten.
7. Puhdista koru puhdistusliinalla. Älä käytä nestemäisiä puhdistusaineita korujen puhdistukseen ettei korukivien tai helmien pinta vaurioidu. Tästä poikkeuksena hopeaketjukorut, joille eritysohjeet käsittelyyn.
8. Aidon hopean tuntee siitä, että se tummuu ajan mittaan. Tummuminen johtuu hopeassa lujittavana sideaineena olevan pienen kuparipitoisuuden, toisaalta hopean itsensä hapettumisesta. Voit hidastaa tummumista säilyttämällä hopeaa sisältävät korut pienessä rasiassa. Kun koru suljetaan rasiaan, ilman sisältämät pienet rikkiyhdistemäärät eivät pääse tummentamaan hopeaa. Sama koskee aidolla hopealla päällystettyjä korumetallikoruja. 

VAIJERIKORUN KÄYTTÖ JA SÄILYTYS

Avainkaulakoruissa tulee huomioida se, että ne eivät kestä sellaista käsittelyä kuin esimerkiksi tavalliset avainnauhat: vaijeriin tehty avainkaulakoru ei pidä vääntelystä. Lasiset helmet saattavat rikkoutua helposti, jos koru jää oven väliin, putoilee lattialle jne.. Vaikka avainnauha onkin joka päiväsessä käytössä, tulee kuitenkin muistaa, että se on myös koru.

Älä säilytä vaijerikoruja pieneksi kierrettynä, tai laukun pohjalla, ettei korun vaijeriin tule taitoksia. Vaijerikorujen taittelu heikentää vaijeria aikaa myöten, ja vaijeri voi katketa. Paras tapa säilyttää vaijerikorua, on antaa sen roikkua suorana. Näin säilytettynä korustasi on iloa pidempään.

KORUJEN TAKUU
Kaikkia valmistamiani koruja koskee 2kk takuu kattaen valmistusviat. Takuu ei koske huonosta käsittelystä johtuvia korujen rikkoutumisia, esim. korun jääminen oven väliin, myös korujen jatkuva pudottelu lattialle voi rikkoa helmet, metalliketjut eivät veny, vaan koru katkeaa, vaijerikoru säilytetty mytyssä laukunpohjalla, vaijeria taivuteltu, tai koru jäänyt kiinni johonkin jne.

Normaalia käytöstä johtuvaa kulumistakaan takuu ei kata. Joidenkin helmien pintakäsittelyt kuluvat ajan ja käytön mukaan ja se kuuluu helmen luonteeseen. Myös hopeointi ja kultaus kuluu ajan ja käytön mukaan, nämä muutokset eivät kuulu takuun piiriin. 

Jos korusi rikkoontuu 2kk takuuaikana valmistusvian vuoksi, voit lähettää korusi minulle takaisin, niin korjaan sen veloituksetta. Muistathan säästää ostokuitin koska se toimii myös takuutodistuksena. Takuu on voimassa 2kk korun ostopäivästä.
Oikein hoidettuna korut ilahduttavat pitkään.  2017 © Ruusukristalli Tmi

Tekstieni ja valokuvieni ja korumallieni kopioiminen ilman lupaani on kielletty. Copyright Marja Peltonen, Ruusukristalli Tmi © 2017